Gošća novog izdanja Bahar podcasta je mr. nutricionizma Ševala Hodžić koja se sa 17 godina suočila sa “neočekivanim gostom” moždanim udarom. Na tankoj granici između života i smrti nastaju velika djela, ali se javljaju i velike ideje, odluke…
Svaki čovjek je jedinka za sebe koja ima individualne potrebe koje se razlikuju od drugih. Međutim postoje one univerzalne karakteristike koje nas povezuju i vrijede gotovo za svaku jedinku. U pogledu zdrave ishrane danas, šta je to što čovjek može uraditi za svoje zdravlje? Koji bi bio prvi korak kada se odluči na zdravu i pravilnu ishranu?
U mnogim istočnjačkim ezoterijskim učenjima preovladava teorija da čovjek poprima karakteristike hrane koju unosi u sebe. Pa ako jedemo puno mesa onda to znači da se u nama budi onaj animalni poriv zasnovan na strasti. Koliko ova teorija ima mjesta u savremenim nutricionističkim učenjima?
Iz biografije Poslanika Muhammeda, a. s., crpimo sve aspekte života. Od odnosa prema Gospodaru svjetova do naših svakodnevnih potreba i aktivnosti. Poslanik nas podučava da jedemo desnom rukom; mnogi Kuranski ajeti ukazuju na umjerenost u jelu i piću („Jedite i pijte ali ne pretjerujte“; Jednu trećinu stomaka popunite hranom, drugu vodom, a treću ostavite za normalno disanje..“) Koliko smo usvojili osnovnu formulu koju nam je dao još Poslanik a. s., i koliko primjenjujemo sunnet Poslanika po pitanju ishrane?
Cijelu emisiju pogledajte ovdje.
