Dvadeset druga emisija Bahar podcasta

Gošća novog izdanja Bahar podcasta je mr. nutricionizma Ševala Hodžić koja se sa 17 godina suočila sa “neočekivanim gostom” moždanim udarom. Na tankoj granici između života i smrti nastaju velika djela, ali se javljaju i velike ideje, odluke…
Svaki čovjek je jedinka za sebe koja ima individualne potrebe koje se razlikuju od drugih. Međutim postoje one univerzalne karakteristike koje nas povezuju i vrijede gotovo za svaku jedinku. U pogledu zdrave ishrane danas, šta je to što čovjek može uraditi za svoje zdravlje? Koji bi bio prvi korak kada se odluči na zdravu i pravilnu ishranu?
U mnogim istočnjačkim ezoterijskim učenjima preovladava teorija da čovjek poprima karakteristike hrane koju unosi u sebe. Pa ako jedemo puno mesa onda to znači da se u nama budi onaj animalni poriv zasnovan na strasti. Koliko ova teorija ima mjesta u savremenim nutricionističkim učenjima?
Iz biografije Poslanika Muhammeda, a. s., crpimo sve aspekte života. Od odnosa prema Gospodaru svjetova do naših svakodnevnih potreba i aktivnosti. Poslanik nas podučava da jedemo desnom rukom; mnogi Kuranski ajeti ukazuju na umjerenost u jelu i piću („Jedite i pijte ali ne pretjerujte“; Jednu trećinu stomaka popunite hranom, drugu vodom, a treću ostavite za normalno disanje..“) Koliko smo usvojili osnovnu formulu koju nam je dao još Poslanik a. s., i koliko primjenjujemo sunnet Poslanika po pitanju ishrane?

Cijelu emisiju pogledajte ovdje.